PRAKTIJK VOOR NATUURGENEESKUNDE

Processierups, bultjes jeuk en meer

Eikenprocessierups, Caterpillar

Je hebt er waarschijnlijk ook wel iets van meegekregen namelijk de opmars van de Processierups. Er is veel om te doen want op hun velletje hebben deze rupsen kleine brandharen die vervelende klachten kunnen geven. Ze hebben zich zo weten te verspreiden dat deze rups bijna heel Nederland bestrijkt. Ondanks de bestrijding door de overheid kunnen er minuscule pijlvormige brandhaartjes vrijkomen en klachten geven van met name jeuk. De wind voert deze haartjes mee en zo kunnen er grotere afstanden worden afgelegd.
Wat kun je hieraan doen?

  • Veel tips gaan over het gebruik van Aloë houdende gels. Hoe hoger het gehalte aan Aloë tot wel 98% des te beter schijnt de werking.
  • Calendeel van firma Heel tegen de jeuk.
  • De Fresh Gel van HFL
  • Zelf een mix maken van de volgende theesoorten: Munt, Anijs, Duizendblad, Salie en Lavendel trek hiervan thee en dep je huid ermee.
  • Föhn zie tip 2

Hoe pas je het toe?
Tip 1
Nadat je in contact bent gekomen kun je de huid met lauw water afspoelen, daarna met tape over de huid de resterende haartjes meepikken die nog aan je huid plakken. Ook een kledingplak roller (Albert Heyn of Blokker) werkt. Bij kriebels aub niet krabben want dan stimuleer je de haartjes nog dieper de huid in te gaan. Daarna Insmeren met Aloë vers of in gelvorm./deppen met de theemix/ Calendeel / de Fresh Gel van HFL
N.B.hoewel het moeilijk kan zijn om aan Aloë gel te komen, Tuincentra hebben nog Aloë als plantje voorradig. Snij dan een blaadje en schep de gel eruit. Deze kun je nu meteen aan brengen.
Tip 2.van een Huisarts:
De jeuk wordt veroorzaakt door een vorm van eiwit in  de brandharen van de processierups. Door verhitting stolt het eiwit en kunnen klachten overgaan.
Hoe ga je te werk:
Gebruik een föhn en verwarmde de jeukende bultjes tot je het nog kan verdragen. Het gevolg is dat de bultjes en de jeuk snel kunnen wegtrekken .
Het proberen waard lijkt me.

Koolmezen eten de processierupsen. Welke bijdrage kan het zijn om in de buurt van eikenbomen nestkastjes voor koolmezen te hangen? Deze zijn online al te krijgen voor 12,00. 

Betekenis van processie rups:
Het zou een uitnodiging kunnen zijn om te kijken naar de keuzes die je maakt in je leven. Heb jij je ingesponnen in een cocon om je te kunnen focussen op wat jij belangrijk vond? Wilde je dankzij de bescherming van de cocon de rest buiten sluiten? Stap eruit en kijk om je heen. Kloppen de keuzes die je eerder maakte ook op de langere termijn nog wel met wie je nu bent? Stemt het doel en intentie overeen met waar je nu naar verlangt? Weet dat als je de cocon achter je laat, je een transformatie proces doorgegaan bent. Net als een rups die verandert in een vlinder. Wie ben je nu en wat kun je nu gaan kiezen? Welke mogelijkheden zijn er? Wat is er nog meer mogelijk voorbij aan jou verwachtingen?

Merk je dat het verlaten van je cocon niet zo gemakkelijk afgaat en wil je er ondersteuning bij?  

Neem dan contact met mij op.  Je bent welkom.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mijn leven mijn gezondheid

Een korte introductie van mijn manier van werken met Natuurgeneeskunde en met Engelen is inmiddels uitgezonden op RTL4 in Mijn leven mijn gezondheid